Bambu Strumpor och Underkläder

När jag gick tillbaka och tittade i arkivet över vad jag skrivit om, så verkar det som att jag skrivit förvånansvärt lite om strumpor och underkläder som är gjorda av bambu. Det är ganska konstigt eftersom jag älskar det materialet. Det finns ju så otroligt många fördelar med Bambu.

Så mjuka….

Det man märker först när man håller i ett plagg, t.ex. en strumpa, som är gjord av bambu, är att det är så otroligt mjukt. Det sägs att det beror på att bambuns fiber är rund och det skulle då göra den mjukare. Mjuka strumpor och underkläder är precis vad jag vill ha, vem vill inte det? Det man har närmast kroppen vill man ju ska vara mjukt och behagligt.

naturligt antibakteriella…

Men det är inte bara det mjuka materialet som gör att jag väljer bambu. Tydligen så är bambu naturligt antibakteriellt. Det är ju fantastiskt. Eftersom det är naturligt antibakteriellt, så är det inget tillsatt medel som man kan tvätta bort. Det är där hela tiden, oavsett hur många tvättar som görs.

Att något är antibakteriellt låter ju trevligt, men vad spelar det för roll egentligen? Måste man ha strumpor och underkläder som är antibakteriella? Nej, men vet du vad bakterierna gör? Bland annat så luktar de. Du kanske tror att det är ditt svett som luktar illa, men svett luktar inte. Det är bakterierna som trivs i fuktig miljö som luktar. Jag vet, det låter inte alls trevligt.

Vad jag har förstått, så trivs alltså inte bakterierna så bra i bambu eftersom det är naturligt antibakteriellt och det borde betyda mindre lukt från svett-bakterier. Finns de inte där, så kan de ju inte lukta illa….

mer miljövänliga….

Den kanske främsta anledningen till att jag använder bambustrumpor och bambutrosor, är att de har mindre påverkan på miljön än vad samma produkter gör som är tillverkade av t.ex. bomull. Ur miljösynvinkel så hade det varit bäst om jag odlat mitt material själv i trädgården och sedan bearbetat det till garn och därefter stickat något själv. Men jag har inte möjlighet att ha får i trädgården för att få ull och bomull tror jag inte trivs i min trädgård. Dessutom lär det behövas ganska stora arealer med bomull för att det ska bli något av det. Så jag får helt enkelt köpa det som är bland de bättre alternativen i butik och då verkar bambu vara en vinnare.

Bambun odlas utan bekämpningsmedel och behöver inte bevattnas. Toppen, tycker jag! Vattnet behövs ju till så mycket annat.

Det behövs visserligen en hel del kemikalier för att göra en bambu planta till ett material som vi kan ha på oss. Och det är viktigt att man därför väljer rätt bambu produkt när man ska köpa. Du vill använda en bambu-produkt där fibern bearbetas i ett slutet system. I det slutna systemet så återanvänder man samma kemikalier om och om igen. Och de restprodukter som blir, samlas upp och hamnar inte i naturen.

Så, vilka bambu produkter använder jag och min man?

 

Lämna en kommentar