Lika, olika, sockar i mars

Den 21 mars är det internationella down syndrom dagen. Den dagen brukar man uppmärksamma med att sätta på sig två olika sockar på fötterna. Vad hade du på dina fötter?

Själv hade jag en bambustrumpa på ena foten och en diabetessock på den andra.

De var ganska lika med ränder båda, men ändå väldigt olika. Framförallt var de stickade på olika vis.

Båda hade visserligen löst sittande resår, men diabetessocken satt helt klart lösare på benet. Att diabetessocken satt lösare beror på den unika stickningen som gör att den saknar resår och istället har en så kallad roll-topp. Bambu socken har ”bara” extra bred resår som fördelar trycket på större yta.

En annan väldigt märkbar skillnad mellan de här båda strumporna är att diabetessocken har betydligt kraftigare och mjukare sula.

Jag gillar både bambusockarna och diabetessockarna väldigt mycket och att det blev just dessa den här dagen är inte konstigt. De är mina favoriter.

Down syndrom i hela världen

Down syndrom dagen uppmärksammas som sagt i hela världen. Därför är det inte bara jag som har haft udda sockar på mig. En bekant i tyskland hade olika tåstrumpor på sina fötter. Hon skickade den här trevliga bilden till mig 🙂

Missade du dagen? Du får en ny chans att rocka sockar nästa år. Det är alltid den 21 mars.

Själv har jag uppmärksammat dagen två gånger tidigare här:

2021, delade jag med mig av rocka sockarna låten och 2016 precis som i år, så körde min tyska bekant och jag ungefär samma som i år. Hon körde tåstrumpor i olika färg och jag körde då 100% bambu, fast i olika färg.

Strumpor på sociala medier

Vilket är ditt favorit sociala media? Ett av mina är Pinterest. Det är så lätt att hitta inspiration där tycker jag.

Finns det några strumpor och underkläder på Pinterest då? Självklart! Allt tycks finnas där, så varför inte strumpor och underkläder? Strumpbutiken finns med på Pinterest och har flera olika så kallade anslagstavlor med både egna och andras bilder. Exempel på anslagstavlor som Strumpbutiken har lagt upp är:

Så här ser Strumpbutikens sidhuvud ut på Pinterest 🙂

Det finns såklart många fler sociala medier. Den medie man kanske främst tänker på när det kommer till sociala medier är Facebook. Men av någon underlig anledning så har jag personligen aldrig fastnat riktigt för det. Men letar du strumpor så finns det såklart även på Facebook.

Strumpbutiken på facebook ->

Hur kan det komma sig att det finns strumpor på både Facebook och Pinterest? Kanske för att våra strumpor faktiskt är betydelsefulla för oss. Och det är inte så konstigt. Vem vill vara utan strumpor en kall vinterdag i januari? Och om man har problem med fötterna så är det såklart ännu viktigare med strumpor.

Dessutom så finns det ju så många roliga strumpor. Man kan ju få strumpor i nästan vilket mönster och i vilken färg som helst. Varför då inte visa upp dem?

På Pinterest kan man även få idéer till vad man kan göra med sina gamla sockar. Här är en anslagstavla med några olika förslag:

Ett par randiga sockar kan antingen bli en haj eller kanske en zebra. Eller varför inte samla sockar i alla möjliga mönster och färger på sockar till en lång rolig orm.

Sockar med speciella funktioner

Har du tänkt på hur många olika typer av sockar det finns. Dels finns det ju helt vanliga sockar. Sockar som man kan köpa i flerpack i nästan vilken butik som helst. Fast inte ens ”vanliga sockar” är bara vanliga. Det finns ju de med lågt skaft, det finns grövre arbets-sockar och sockar med roliga mönster. Oavsett så är de ändå ”vanliga” sockar och de går som sagt att köpa nästan var som helst.

Men vet du hur många olika sockar det finns som har speciella funktioner. Man kan ju tycka att en socka är bara en socka. Man kan ju inte göra så mycket mer med den än att sätta den på foten. En Basic mobiltelefon kan du kanske bara ringa med, men en med speciella funktioner kan du både surfa snabbt, spela extrema spel och ta makalösa bilder med. Kan man verkligen jämföra sockar och mobiltelefoner? Klart man kan.

När jag pratar om speciella funktioner i strumporna menar jag inte att de får dig att springa fortare eller vara mer framgångsrik inom det du gör. Men de kan eventuellt få dig att må lite bättre. Om man som jag har haft problem med hälsoporre, då hjälpte det i alla fall mig att välja en strumpa med speciell funktion. Jag valde en strumpa med extra kraftig och mjuk sula, en så kallad diabetessock. Det gjorde att varje steg kändes behagligare.

Så, vad finns det då för speciella funktioner på strumpor? Här tänkte jag lista några:

  • Strumpor med halkskydd. Framförallt populärt till små barn. Men när man blir äldre är det vanligt med sämre balans igen och då är det bra med strumpor som har små halk-knoppar under foten.
  • Strumpor med lös resår. Inte någon av oss bör gå med sockar som sitter åt runt benet. Men en del är känsligare än andra och då är det bra att det finns sockar som är stickade på ett speciellt sätt så att de sitter uppe, men ändå inte sitter åt. Det kan vara bra för många olika typer av personer.
  • Motsatsen till lös resår skulle man nästan kunna kalla stödstrumporna. Stödstrumpor sitter ju åt runt benet och hjälper till att förbättra blodcirkulationen. Förr tänkte jag att stödstrumpor bara är något som gamla tanter använder och jag tänkte att de bara är tråkiga och beige. Men så fel. Just idag har jag på mig ett par stödstrumpor som är svarta och fulla med färgglada stjärnor.
  • Apropå ökad blodcirkulation så kan även tåstrumpor hjälpa till med det. Med tåstrumpor på fötterna får varje tå en egen strumpa skulle man kunna säga. Det har väldigt många fördelar. Bland annat så gör det att tårna rör sig lite mer, helt omedvetet. Och när tårna rör sig lite mer så ökar blodcirkulationen i foten. Annars använder många tåstrumpor för att slippa skav mellan tårna eller för att man har problem med svamp mellan tårna.
  • Strumpor för diabetiker. Som diabetiker har man ofta en hel rad med problem att ta hänsyn till och för dig med diabetes finns det särskilda strumpor som kan hjälpa dig med det. Bland annat har de som jag sa tidigare, ibland extra tjock sula vilket är bra mot frusna fötter. Diabetessockarna saknar söm vid tårna eftersom skav är något man vill undvika. Diabetesockarna saknar oftast resår och har istället så kallad roll-topp.

Använder du sockar med specialfunktion eller använder du ”vanliga” sockar? Sedan jag började med special, använder jag nästan aldrig vanliga. De med specialfunktion är ju så mycket bättre. För att gå tillbaka till det där mobil exemplet. Sedan jag började använda telefon som kan ta bilder och som kan hjälpa mig att surfa på nätet, så använder jag inte längre en sådan som man ”bara” kan ringa från. Visst kostar specialfunktionerna lite extra, men personligen tycker jag att det är värt det.

Bambu Strumpor och Underkläder

När jag gick tillbaka och tittade i arkivet över vad jag skrivit om, så verkar det som att jag skrivit förvånansvärt lite om strumpor och underkläder som är gjorda av bambu. Det är ganska konstigt eftersom jag älskar det materialet. Det finns ju så otroligt många fördelar med Bambu.

Så mjuka….

Det man märker först när man håller i ett plagg, t.ex. en strumpa, som är gjord av bambu, är att det är så otroligt mjukt. Det sägs att det beror på att bambuns fiber är rund och det skulle då göra den mjukare. Mjuka strumpor och underkläder är precis vad jag vill ha, vem vill inte det? Det man har närmast kroppen vill man ju ska vara mjukt och behagligt.

naturligt antibakteriella…

Men det är inte bara det mjuka materialet som gör att jag väljer bambu. Tydligen så är bambu naturligt antibakteriellt. Det är ju fantastiskt. Eftersom det är naturligt antibakteriellt, så är det inget tillsatt medel som man kan tvätta bort. Det är där hela tiden, oavsett hur många tvättar som görs.

Att något är antibakteriellt låter ju trevligt, men vad spelar det för roll egentligen? Måste man ha strumpor och underkläder som är antibakteriella? Nej, men vet du vad bakterierna gör? Bland annat så luktar de. Du kanske tror att det är ditt svett som luktar illa, men svett luktar inte. Det är bakterierna som trivs i fuktig miljö som luktar. Jag vet, det låter inte alls trevligt.

Vad jag har förstått, så trivs alltså inte bakterierna så bra i bambu eftersom det är naturligt antibakteriellt och det borde betyda mindre lukt från svett-bakterier. Finns de inte där, så kan de ju inte lukta illa….

mer miljövänliga….

Den kanske främsta anledningen till att jag använder bambustrumpor och bambutrosor, är att de har mindre påverkan på miljön än vad samma produkter gör som är tillverkade av t.ex. bomull. Ur miljösynvinkel så hade det varit bäst om jag odlat mitt material själv i trädgården och sedan bearbetat det till garn och därefter stickat något själv. Men jag har inte möjlighet att ha får i trädgården för att få ull och bomull tror jag inte trivs i min trädgård. Dessutom lär det behövas ganska stora arealer med bomull för att det ska bli något av det. Så jag får helt enkelt köpa det som är bland de bättre alternativen i butik och då verkar bambu vara en vinnare.

Bambun odlas utan bekämpningsmedel och behöver inte bevattnas. Toppen, tycker jag! Vattnet behövs ju till så mycket annat.

Det behövs visserligen en hel del kemikalier för att göra en bambu planta till ett material som vi kan ha på oss. Och det är viktigt att man därför väljer rätt bambu produkt när man ska köpa. Du vill använda en bambu-produkt där fibern bearbetas i ett slutet system. I det slutna systemet så återanvänder man samma kemikalier om och om igen. Och de restprodukter som blir, samlas upp och hamnar inte i naturen.

Så, vilka bambu produkter använder jag och min man?

 

Nya färger på strumpklämmor

Sedan jag skrev sist har det hänt en del i strumpvärlden. Bland annat så justeras alla priser uppåt precis som de gör i många andra branscher. Varför det blir dyrare skulle jag vilja påstå beror på många olika saker. Vi har under flera år levt i en pandemi som gjort att stora delar av världen stängt ner. Nu är det ett krig som påverkar världsmarknaden. Det i kombination med bland annat klimatförändringar gör det nästan oundvikligt att priser höjs och jag misstänker att alla priser kommer att höjas ännu mer.

Så trots att många strumpor nu är dyrare än vad de har varit, så kan det vara en god idé att köpa på sig så att man har hemma innan det blir ännu fler höjningar.

På Strumpbutiken har följande inlägg publicerats sedan sist:

Även på strumpbutiken kan man alltså läsa om skenande priser.

Eftersom Strumpbutiken tagit över en del av Labas artiklar så har det varit naturligt att kunna läsa en del om alla nya bambu produkter på Strumpbutiken. Flytten av bambu artiklar skrev jag om i förra inlägget.

Senaste artikeln på Strumpbutiken handlar om Supi Strumpklämmorna. De kan man också läsa mer om på Laba.se. Där har de fått en helt egen sida. På Laba finns klämmorna nu i flera färger. Från början gick det bara att köpa förpackningar med tre olika färger i. Sedan kom det förpackningar med enfärgade rosa, ljusblå och lila. Men nu finns det i många fler varianter. På Laba finns nu följande färger att välja mellan. Alla med 15 klämmor i varje förpackning:

Personligen tycker jag att Labas nya hemsida ser mycket trevligare ut nu. Renare på något vis.

 

 

Laba och Strumpbutiken under förändring

Det är många förändringar är på gång på Laba och Strumpbutiken.

Bland annat så flyttar alla bambu-produkter – strumpor, kalsonger, trosor och linne – från Laba till Strumpbutiken.com. Varför kan man undra? Jo, Laba tänker satsa 100% på de fantastiska Supi Strumpklämmorna. Strumpbutiken har ju sedan tidigare erbjudit både diabetessockar och stödstrumpor som är gjorda av bambuviskos, men nu utökas alltså sortimentet med mer ”vanliga” strumpor och även en del underkläder.

Strumpbutikens bambu-sortiment finns här ->

Är det något mer som händer/har hänt?

Ja, från igår, så handlar du fraktfritt när du handlar för över 150:- på Strumpbutiken.com. Personligen tycker jag det är så tråkigt att tvingas betala porto när man kommer till kassan. Men om man handlar för över 150:- så slipper man alltså det nu. Och att handla strumpor för 150:- är inte svårt. Man får fortfarande rabatt om man handlar för ännu högre belopp. 3% rabatt om man handlar för 300:-, 5% om man handlar för 500:- osv.

3% låter kanske inte så mycket, men om du fick 3% rabatt på alla dina köp överallt, då skulle det bli ganska mycket pengar till slut.

Mer då? Händer det något mer på Laba?

Ja, i och med att Laba helt övergår till att sälja ”bara” Strumpklämmor, så kommer sidan att ändra utseende och även där är det justering på gång med priser. Laba har haft en blogg som legat vilande i flera år, men nu är den aktiverad med ett inlägg som handlar om just flytten av bambu-strumporna.

Rocka sockorna

De flesta låtar man hör på radion handlar i huvudsak om förälskade eller brustna hjärtan. Inget fel med det. Men det är ju så mycket roligare när det kommer en låt som handlar om något helt annat. Låtar om sockar och strumpor är väldigt ovanliga. Men det finns. Och tänk att det ska vara Down syndrom föreningen som gör den.

Vet du inte varför Down syndrom föreningen gjort en låt om sockar kan du läsa om det på deras hemsida.

Vill du höra låten? Klart du vill 🙂

Flera sätt att sortera strumpor

Eftersom jag tidigare skrivit artiklar om olika sätt att hålla koll på strumporna i tvättmaskinen, har jag nu blivit ombedd att recensera en annan produkt som håller koll på sockarna.

Produkten heter Clicksocks. Clicksocks är typ vanliga strumpor fast med en tryckknapp sidan av skaftet. Denna tryckknapp ska användas för att para ihop strumporna innan tvätt och sedan ska knappen hålla ihop dessa strumpor medan man tvättar dem.

Tanken är god, men den tilltalar inte mig. Vill jag hålla koll på strumporna måste jag ju använda just dessa strumpor. Men tänk om jag gillar Salmings strumpor super mycket och vill bara använda Salming strumpor, hur gör jag då? Eller om jag gillar väldigt mönstrade eller andra speciella strumpor? Jag kanske har diabetes och behöver speciella diabetssockar. Då funkar det inte med dessa strumpor.

En annan sak som talar mot de här strumporna är att jag måste ha en ny tryckknapp varje gång jag köper nya strumpor. Strumporna i sig kostar inte mycket mer än andra strumpor, men jag tänker att det kostar mer miljö att tillverka många tryckknappar istället för en klämma som du kan använda om och om igen.

Min favorit är fortfarande Supi klämman. Den hjälper mig inte bara att hålla koll på strumporna utan den kan ju så mycket mer.

Mina söner har ungefär samma storlek på alla sina kläder och för mig är det helt hopplöst att hålla ordning på vem som ska ha vilken tröja och vilken byxa jag ska lägga i vilken hög. Nu märker de självmant upp sina kläder med sin färg på Supiklämma vilket har gjort tvättsorteringen så mycket enklare för mig. Ingen av dem vill nämligen ha den andres kläder :).

Supiklämman kan ju, förutom hålla koll på strumporna i tvättmaskinen, även hjälpa till med att ersätta trasig handdukshank. Det vet jag ingen annan klämma som kan göra. Och precis som med sönernas kläder så hjälper den till att hålla ordning på vems handduk det är när man satt på en klämma.

Tanken med Clicksocks är alltså god, men tyvärr, inget för mig och min familj.

Gillar du tanken med Clicksocks så hittar du deras hemsida här…

Men om du som jag uppskattar den mångsidiga supiklämman som både håller koll på strumpor i tvätt, hjälper till med att hålla koll på vem som äger vad och ersätter trasiga handdukshankar m.m. så hittar du mer information om den här…

Nya Laba

För ett par veckor sedan ändrade Laba.se utseeende på sin startsida och flera andra sidor. Startsidan har nu fått ett renare utseende.

I samband med det nya utseendet plockades flera gamla artiklar bort. Nu erbjuds endast strumpor och underkläder som är tillverkat av i huvudsak bambu och såklart Supi strumpklämmor.

Flera nya och trevliga bilder på flera av produkterna har också tillkommit. Jag gillar bilderna där man ser en vanlig människa använda produkten.  Fast det är klart, en bild på en strumpa på en plastfot kan vara mer rättvisande än en där strumpan sitter på en levande människa.

Fördelen med en plastfot är också att en sådan bild är billigare att producera och det gynnar ju Konsumenten i slutändan. Allt som kostar får ju faktiskt kunden betala oavsett vad företagen påstår. Ett av Labas mål är att hålla nere kostnaderna för att på så sätt kunna erbjuda slutkund lägre pris och det är bland annat därför som de mestadels har produktbilder där plastfötter varit modell.

Jag tycker dock att båda behövs, både plastfot och levande fot  och nu har fördelningen av bilder med plast-fot/levande fot blivit lite mer jämn på Labas hemsida.

Mycket nytt alltså på www.laba.se. Här nedan ser du en bild på Labas nya startsida och flera av de nya trevliga produktbilderna med riktiga levande modeller.

Ta en titt på labas nya hemsida genom att klicka här….

Morsdag på söndag

På söndag är det morsdag igen. Tyckte det var helt nyligen det var förra gången, men jag kanske rör ihop det med farsdag :).

Till far är det ju klassiskt att ge sockar, kalsonger, slips eller tvättmedel till bilen. Men vad ger man till mor? En god middag skulle hon säkert uppskatta, eller bara en lugn stund tillsammans med sina älsklingar. Fast vi vill ju gärna ge henne en present också, eller hur?

Jag tycker att man precis som till far, kan ge sin kära mor ett par härliga sockar. Det är förmodligen ganska oväntat, men kanske väl så uppskattat som något annat. Speciellt om man gjort valet av strumpor med omsorg och med kärlek.

Vad kan man då ge för strumpor som visar på lite mera kärlek? Ja, ett förslag är strumpor gjorda av bambu. Bambu är ju så otroligt mjukt och behagligt att ha på sig. Bambu är ju även mer miljövänligt än till exempel bomull och det tror jag nog att kära mor uppskattar :). Väljer du dessutom att köpa ett par med hjärtan, då har du verkligen valt mer omsorg och kärlek :).

Hos Laba.se hittar du bambustrumpor med hjärtan på. 

Men om man inte vill ge bort strumpor av bambu då? Ja, ett tips kan vara att ge bort ett par stödstrumpor. Stödstrumpor är verkligen inget bara för gamla tanter, så som det var förr. Om din mamma går och står mycket så kan det vara skönt med ett par stödstrumpor. Vid långa flygresor kan det också passa med stödstrumpor.

Om du väljer stödstrumpor, se då till att välja några roliga, kanske i hennes favoritfärg. Det finns stödstrumpor av bambu, vilket såklart kombinerar de båda fördelarna bambu och stödstrumpor, men om du ska välja stödstrumpor till morsdag, då är det nog bättre att välja ett par mönstrade stödstrumpor. Det finns med hjärtan om du tror att hon uppskattar det. Annars finns det stödstrumpor med de mest fantastiska mönster och färger. Eller vad sägs om detta axplock jag hittade hos Strumpbutiken….