Strumpor i många färger

En av de roligaste sakerna med strumpor är att de finns i så väldigt många olika färger och mönster. Till barn hittar man strumpor med allt från hästar och dinosaurier till slott och stora maskiner.

Till oss vuxna är det oftast mer begränsat med motiv, även om det absolut finns strumpor med till exempel hundar och katter på. Damstrumpor dekoreras dock gärna med blommor eller hjärtan. Särskilt stödstrumpor tycker jag mig se det på. Och det är väl helt underbart!

Vanligast tycker jag ändå det är med randiga strumpor. Man kan ju tänka att när man sett ett par randiga strumpor, så vet man hur randiga strumpor ser ut. Men nej, ränderna kan variera i både antal och placering, för att inte tala om färgkombinationer. Strumpor som är randiga kan vara randiga i bara två olika färger eller i tio.

Se till exempel nedan härligt randiga tåstrumporna:

Även om man inte gillar mönstrade strumpor, så finns det ju så otroligt många olika enfärgade färger att välja mellan när det kommer till strumpor. Även inom samma färg finns det ju massor att välja mellan. Anta att du till exempel vill ha ett par blå strumpor. Det finns ju blå strumpor i alla nyanser från den ljusaste blå till så mörk blå att det nästan ser ut att vara svart. Vanligast just när det kommer till enfärgade blå strumpor är förstås mörkblå eller marin blå. Men under sommarhalvåret vill man kanske ha ljusare strumpor och då finns det såklart ljusblå strumpor att hitta.

Det är alltså bland annat för de många olika färgerna och mönstren som jag tycker det är så kul med strumpor.

Senaste tillskottet hos Strumpbutiken, när det gäller färg, är ett par strumpor med lös resår och halkskydd som tidigare bara funnits i klassiska svart och grå. Men ibland kan man ju vilja ha något annat. Olivgrön till exempel. Jag tycker att dessa har en riktigt behaglig färg. De är inte så ”skrikiga” som ovan tåstrumpor till exempel. Men de är ändå något annat än bara svart. Svart är förstås en bra färg på strumpor och jag har själv flera par. Men som sagt gillar jag variationerna och den här färgen är väldigt behaglig tycker jag.

Roliga stödstrumpor

Att ha trötta och/eller svullna ben är inte speciellt roligt. Att man får det kan bero på flera olika saker. Vanligt är att man till exempel gått och stått upp en lång dag på jobbet. Då orkar kroppen kanske inte skicka tillbaka blodet från benen upp till hjärtat igen.

En annan vanlig orsak kan vara hormoner i rubbning, till exempel i samband med att man som kvinna är gravid eller vid olika stadier i menstruationscykeln.

Oavsett orsak så är det inte roligt. Att använda stödstrumpor kan hjälpa vid lindriga besvär. Är stödstrumporna dessutom roliga att titta på så kan det påverka sinnet till det bättre också.

Själv älskar jag dessa, nedan, zebra-mönstrade stödstrumporna. Både mönstret och färgkombinationen gillar jag skarpt 🙂

Just dessa är relativt billiga dessutom. 85:- hos Strumpbutiken.com 🙂

Zent medical stödstrumporna sitter inte åt så hårt som en del andra stödstrumpor. Därför använder jag dessa ganska ofta. Framförallt nu framåt hösten kommer jag att använda dem. De värmer ju dessutom betydligt bättre än ett par vanliga sockar eller strumpor.

AI om sockar och underkläder

Idag har jag bett en Artificiell Intelligens att hjälpa till att skriva något om sockar, strumpor och underkläder. Rubrikerna nedan är de frågor jag ställde till den AI jag använde. Jag tänkte börja med en klassiker:

Vad är det för skillnad på sockar och strumpor?

Sockar och strumpor är två vanliga typer av fotbeklädnad som används i vardagen. Skillnaden mellan dem är främst baserad på längden och tjockleken. Sockar är kortare och tunnare och slutar oftast vid ankeln, medan strumpor är längre och tjockare och kan nå upp till knähöjd. Vanligtvis används sockar till vardags och strumpor används för mer formella tillfällen, sport eller kalla väderförhållanden.

Vad vet du om Sockar?

Sockar är en vanlig typ av fotbeklädnad som används av både män och kvinnor i vardagen. De är typiskt kortare och tunnare än strumpor och slutar oftast vid ankeln. Sockar finns tillgängliga i olika material, inklusive bomull, nylon, ull och polyester. De är också tillgängliga i olika stilar och mönster och är ofta designade för att matcha kläder eller personlig smak.

Berätta om underkläder

Underkläder är klädesplagg som bärs närmast kroppen och kan omfatta kalsonger, trosor, bh, linne och strumpbyxor. Dessa plagg kan tillverkas av olika material, inklusive bomull, spetstyg, satin och syntetmaterial. Syftet med underkläder är att ge stöd, skydda och ibland också att forma kroppen. Underkläder kan också vara en form av självuttryck och många väljer att matcha dem med sin personliga stil. Valet av underkläder kan variera beroende på tillfälle och personliga preferenser.

Varför ska man använda stödstrumpor?

Stödstrumpor är en typ av strumpor som hjälper till att öka blodcirkulationen i benen genom att applicera lätt tryck längs benen och fötterna. Detta tryck hjälper till att minska svullnad och trötthet i benen och kan också minska risken för venös sjukdom. Det är särskilt fördelaktigt för personer som står eller sitter under långa perioder, eller för personer som lider av åderbråck eller andra venösa sjukdomar. Det är alltid bra att prata med en läkare för att se om stödstrumpor är lämpliga för din situation.

Hur många olika typer av sockar och strumpor finns det?

Det finns många olika typer av sockar och strumpor på marknaden. Några exempel på varianter inkluderar knästrumpor, ankelsidor, tåsockor, vandringsstrumpor, löpstrumpor, kompressionsstrumpor och mycket mer. De är också tillgängliga i olika material, inklusive bomull, ull, nylon och polyester. I stort sett finns det en strumpa eller socka för varje tillfälle och aktivitet.

Berätta om tåsockor

Tåsockor är en unik variant av strumpor som har separata tår. De är gjorda för att passa varje tå individuellt och är vanligtvis tillverkade av material som bomull eller ull. En fördel med tåsockor är att de kan bidra till att minimera bildandet av blåsor eller skav mellan tårna, särskilt för personer som är aktiva. Tåsockor kan också vara användbara för personer som lider av fötter med deformiteter, eftersom de ger en mjukare och mer tålig passform. Tåsockor finns i olika längder och kan passa för olika aktiviteter och ändamål.

Vilken typ av sockar rekommenderas åt diabetieker?

Personer med diabetes bör bära sockar som är speciellt utformade för att minska risken för fotkomplikationer. Diabetikersockor har vanligtvis sömlösa tår och är gjorda av mjuka material som inte skaver eller gnids mot huden. De är också vanligtvis mer vadderade än vanliga socks för att minska risken för sår och blåsor. Det är mycket viktigt att personer med diabetes väljer rätt typ av sockar, eftersom diabetiker har ökad risk för fotproblem. Om du har diabetes är det alltid viktigt att prata med en läkare eller fotvårdsspecialist för att få råd om vilken typ av sockor som är bäst för dig.

Slutsats:

Det var för mig en rolig och annorlunda upplevelse att skriva ett inlägg med hjälp av en AI. Jag tycker rent generellt att det blev ganska bra svar. Jag kommer troligtvis att använda denna funktion igen vid annat tillfälle. Vill du veta vad AI är, kan du läsa mer om det på Wikipedia.

Underkläder av bambu

Läser man i kategorin Bambustrumpor här, så ser man ganska snart hur mycket jag uppskattar det mjuka materialet bambu. Jag använder personligen mer än gärna både strumpor och underkläder av bambu.

Därför blir jag så glad när det kommer nya färger och mönster på bambustrumpor och trosor. Nu senast fick Strumpbutiken in en snygg tvåpack med bambutrosor. Svarta trosor funkar alltid! Men helt enfärgade tycker jag personligen är lite tråkigt, så därför är dessa givna i min egen låda med trosor.

Fast det är inte bara nya trosor som tillkommit i nya färger. För inte så länge sedan dök det upp en ny färg på bambusockarna också – blå-grå.

Personligen dessa jag helst använder till jeans. Kul med nyheter! Särskilt när de är gjorda av bambu.

Lika, olika, sockar i mars

Den 21 mars är det internationella down syndrom dagen. Den dagen brukar man uppmärksamma med att sätta på sig två olika sockar på fötterna. Vad hade du på dina fötter?

Själv hade jag en bambustrumpa på ena foten och en diabetessock på den andra.

De var ganska lika med ränder båda, men ändå väldigt olika. Framförallt var de stickade på olika vis.

Båda hade visserligen löst sittande resår, men diabetessocken satt helt klart lösare på benet. Att diabetessocken satt lösare beror på den unika stickningen som gör att den saknar resår och istället har en så kallad roll-topp. Bambu socken har ”bara” extra bred resår som fördelar trycket på större yta.

En annan väldigt märkbar skillnad mellan de här båda strumporna är att diabetessocken har betydligt kraftigare och mjukare sula.

Jag gillar både bambusockarna och diabetessockarna väldigt mycket och att det blev just dessa den här dagen är inte konstigt. De är mina favoriter.

Down syndrom i hela världen

Down syndrom dagen uppmärksammas som sagt i hela världen. Därför är det inte bara jag som har haft udda sockar på mig. En bekant i tyskland hade olika tåstrumpor på sina fötter. Hon skickade den här trevliga bilden till mig 🙂

Missade du dagen? Du får en ny chans att rocka sockar nästa år. Det är alltid den 21 mars.

Själv har jag uppmärksammat dagen två gånger tidigare här:

2021, delade jag med mig av rocka sockarna låten och 2016 precis som i år, så körde min tyska bekant och jag ungefär samma som i år. Hon körde tåstrumpor i olika färg och jag körde då 100% bambu, fast i olika färg.

Strumpor på sociala medier

Vilket är ditt favorit sociala media? Ett av mina är Pinterest. Det är så lätt att hitta inspiration där tycker jag.

Finns det några strumpor och underkläder på Pinterest då? Självklart! Allt tycks finnas där, så varför inte strumpor och underkläder? Strumpbutiken finns med på Pinterest och har flera olika så kallade anslagstavlor med både egna och andras bilder. Exempel på anslagstavlor som Strumpbutiken har lagt upp är:

Så här ser Strumpbutikens sidhuvud ut på Pinterest 🙂

Det finns såklart många fler sociala medier. Den medie man kanske främst tänker på när det kommer till sociala medier är Facebook. Men av någon underlig anledning så har jag personligen aldrig fastnat riktigt för det. Men letar du strumpor så finns det såklart även på Facebook.

Strumpbutiken på facebook ->

Hur kan det komma sig att det finns strumpor på både Facebook och Pinterest? Kanske för att våra strumpor faktiskt är betydelsefulla för oss. Och det är inte så konstigt. Vem vill vara utan strumpor en kall vinterdag i januari? Och om man har problem med fötterna så är det såklart ännu viktigare med strumpor.

Dessutom så finns det ju så många roliga strumpor. Man kan ju få strumpor i nästan vilket mönster och i vilken färg som helst. Varför då inte visa upp dem?

På Pinterest kan man även få idéer till vad man kan göra med sina gamla sockar. Här är en anslagstavla med några olika förslag:

Ett par randiga sockar kan antingen bli en haj eller kanske en zebra. Eller varför inte samla sockar i alla möjliga mönster och färger på sockar till en lång rolig orm.

Sockar med speciella funktioner

Har du tänkt på hur många olika typer av sockar det finns. Dels finns det ju helt vanliga sockar. Sockar som man kan köpa i flerpack i nästan vilken butik som helst. Fast inte ens ”vanliga sockar” är bara vanliga. Det finns ju de med lågt skaft, det finns grövre arbets-sockar och sockar med roliga mönster. Oavsett så är de ändå ”vanliga” sockar och de går som sagt att köpa nästan var som helst.

Men vet du hur många olika sockar det finns som har speciella funktioner. Man kan ju tycka att en socka är bara en socka. Man kan ju inte göra så mycket mer med den än att sätta den på foten. En Basic mobiltelefon kan du kanske bara ringa med, men en med speciella funktioner kan du både surfa snabbt, spela extrema spel och ta makalösa bilder med. Kan man verkligen jämföra sockar och mobiltelefoner? Klart man kan.

När jag pratar om speciella funktioner i strumporna menar jag inte att de får dig att springa fortare eller vara mer framgångsrik inom det du gör. Men de kan eventuellt få dig att må lite bättre. Om man som jag har haft problem med hälsoporre, då hjälpte det i alla fall mig att välja en strumpa med speciell funktion. Jag valde en strumpa med extra kraftig och mjuk sula, en så kallad diabetessock. Det gjorde att varje steg kändes behagligare.

Så, vad finns det då för speciella funktioner på strumpor? Här tänkte jag lista några:

  • Strumpor med halkskydd. Framförallt populärt till små barn. Men när man blir äldre är det vanligt med sämre balans igen och då är det bra med strumpor som har små halk-knoppar under foten.
  • Strumpor med lös resår. Inte någon av oss bör gå med sockar som sitter åt runt benet. Men en del är känsligare än andra och då är det bra att det finns sockar som är stickade på ett speciellt sätt så att de sitter uppe, men ändå inte sitter åt. Det kan vara bra för många olika typer av personer.
  • Motsatsen till lös resår skulle man nästan kunna kalla stödstrumporna. Stödstrumpor sitter ju åt runt benet och hjälper till att förbättra blodcirkulationen. Förr tänkte jag att stödstrumpor bara är något som gamla tanter använder och jag tänkte att de bara är tråkiga och beige. Men så fel. Just idag har jag på mig ett par stödstrumpor som är svarta och fulla med färgglada stjärnor.
  • Apropå ökad blodcirkulation så kan även tåstrumpor hjälpa till med det. Med tåstrumpor på fötterna får varje tå en egen strumpa skulle man kunna säga. Det har väldigt många fördelar. Bland annat så gör det att tårna rör sig lite mer, helt omedvetet. Och när tårna rör sig lite mer så ökar blodcirkulationen i foten. Annars använder många tåstrumpor för att slippa skav mellan tårna eller för att man har problem med svamp mellan tårna.
  • Strumpor för diabetiker. Som diabetiker har man ofta en hel rad med problem att ta hänsyn till och för dig med diabetes finns det särskilda strumpor som kan hjälpa dig med det. Bland annat har de som jag sa tidigare, ibland extra tjock sula vilket är bra mot frusna fötter. Diabetessockarna saknar söm vid tårna eftersom skav är något man vill undvika. Diabetesockarna saknar oftast resår och har istället så kallad roll-topp.

Använder du sockar med specialfunktion eller använder du ”vanliga” sockar? Sedan jag började med special, använder jag nästan aldrig vanliga. De med specialfunktion är ju så mycket bättre. För att gå tillbaka till det där mobil exemplet. Sedan jag började använda telefon som kan ta bilder och som kan hjälpa mig att surfa på nätet, så använder jag inte längre en sådan som man ”bara” kan ringa från. Visst kostar specialfunktionerna lite extra, men personligen tycker jag att det är värt det.

Bambu Strumpor och Underkläder

När jag gick tillbaka och tittade i arkivet över vad jag skrivit om, så verkar det som att jag skrivit förvånansvärt lite om strumpor och underkläder som är gjorda av bambu. Det är ganska konstigt eftersom jag älskar det materialet. Det finns ju så otroligt många fördelar med Bambu.

Så mjuka….

Det man märker först när man håller i ett plagg, t.ex. en strumpa, som är gjord av bambu, är att det är så otroligt mjukt. Det sägs att det beror på att bambuns fiber är rund och det skulle då göra den mjukare. Mjuka strumpor och underkläder är precis vad jag vill ha, vem vill inte det? Det man har närmast kroppen vill man ju ska vara mjukt och behagligt.

naturligt antibakteriella…

Men det är inte bara det mjuka materialet som gör att jag väljer bambu. Tydligen så är bambu naturligt antibakteriellt. Det är ju fantastiskt. Eftersom det är naturligt antibakteriellt, så är det inget tillsatt medel som man kan tvätta bort. Det är där hela tiden, oavsett hur många tvättar som görs.

Att något är antibakteriellt låter ju trevligt, men vad spelar det för roll egentligen? Måste man ha strumpor och underkläder som är antibakteriella? Nej, men vet du vad bakterierna gör? Bland annat så luktar de. Du kanske tror att det är ditt svett som luktar illa, men svett luktar inte. Det är bakterierna som trivs i fuktig miljö som luktar. Jag vet, det låter inte alls trevligt.

Vad jag har förstått, så trivs alltså inte bakterierna så bra i bambu eftersom det är naturligt antibakteriellt och det borde betyda mindre lukt från svett-bakterier. Finns de inte där, så kan de ju inte lukta illa….

mer miljövänliga….

Den kanske främsta anledningen till att jag använder bambustrumpor och bambutrosor, är att de har mindre påverkan på miljön än vad samma produkter gör som är tillverkade av t.ex. bomull. Ur miljösynvinkel så hade det varit bäst om jag odlat mitt material själv i trädgården och sedan bearbetat det till garn och därefter stickat något själv. Men jag har inte möjlighet att ha får i trädgården för att få ull och bomull tror jag inte trivs i min trädgård. Dessutom lär det behövas ganska stora arealer med bomull för att det ska bli något av det. Så jag får helt enkelt köpa det som är bland de bättre alternativen i butik och då verkar bambu vara en vinnare.

Bambun odlas utan bekämpningsmedel och behöver inte bevattnas. Toppen, tycker jag! Vattnet behövs ju till så mycket annat.

Det behövs visserligen en hel del kemikalier för att göra en bambu planta till ett material som vi kan ha på oss. Och det är viktigt att man därför väljer rätt bambu produkt när man ska köpa. Du vill använda en bambu-produkt där fibern bearbetas i ett slutet system. I det slutna systemet så återanvänder man samma kemikalier om och om igen. Och de restprodukter som blir, samlas upp och hamnar inte i naturen.

Så, vilka bambu produkter använder jag och min man?

 

Nya färger på strumpklämmor

Sedan jag skrev sist har det hänt en del i strumpvärlden. Bland annat så justeras alla priser uppåt precis som de gör i många andra branscher. Varför det blir dyrare skulle jag vilja påstå beror på många olika saker. Vi har under flera år levt i en pandemi som gjort att stora delar av världen stängt ner. Nu är det ett krig som påverkar världsmarknaden. Det i kombination med bland annat klimatförändringar gör det nästan oundvikligt att priser höjs och jag misstänker att alla priser kommer att höjas ännu mer.

Så trots att många strumpor nu är dyrare än vad de har varit, så kan det vara en god idé att köpa på sig så att man har hemma innan det blir ännu fler höjningar.

På Strumpbutiken har följande inlägg publicerats sedan sist:

Även på strumpbutiken kan man alltså läsa om skenande priser.

Eftersom Strumpbutiken tagit över en del av Labas artiklar så har det varit naturligt att kunna läsa en del om alla nya bambu produkter på Strumpbutiken. Flytten av bambu artiklar skrev jag om i förra inlägget.

Senaste artikeln på Strumpbutiken handlar om Supi Strumpklämmorna. De kan man också läsa mer om på Laba.se. Där har de fått en helt egen sida. På Laba finns klämmorna nu i flera färger. Från början gick det bara att köpa förpackningar med tre olika färger i. Sedan kom det förpackningar med enfärgade rosa, ljusblå och lila. Men nu finns det i många fler varianter. På Laba finns nu följande färger att välja mellan. Alla med 15 klämmor i varje förpackning:

Personligen tycker jag att Labas nya hemsida ser mycket trevligare ut nu. Renare på något vis.

 

 

Laba och Strumpbutiken under förändring

Det är många förändringar är på gång på Laba och Strumpbutiken.

Bland annat så flyttar alla bambu-produkter – strumpor, kalsonger, trosor och linne – från Laba till Strumpbutiken.com. Varför kan man undra? Jo, Laba tänker satsa 100% på de fantastiska Supi Strumpklämmorna. Strumpbutiken har ju sedan tidigare erbjudit både diabetessockar och stödstrumpor som är gjorda av bambuviskos, men nu utökas alltså sortimentet med mer ”vanliga” strumpor och även en del underkläder.

Strumpbutikens bambu-sortiment finns här ->

Är det något mer som händer/har hänt?

Ja, från igår, så handlar du fraktfritt när du handlar för över 150:- på Strumpbutiken.com. Personligen tycker jag det är så tråkigt att tvingas betala porto när man kommer till kassan. Men om man handlar för över 150:- så slipper man alltså det nu. Och att handla strumpor för 150:- är inte svårt. Man får fortfarande rabatt om man handlar för ännu högre belopp. 3% rabatt om man handlar för 300:-, 5% om man handlar för 500:- osv.

3% låter kanske inte så mycket, men om du fick 3% rabatt på alla dina köp överallt, då skulle det bli ganska mycket pengar till slut.

Mer då? Händer det något mer på Laba?

Ja, i och med att Laba helt övergår till att sälja ”bara” Strumpklämmor, så kommer sidan att ändra utseende och även där är det justering på gång med priser. Laba har haft en blogg som legat vilande i flera år, men nu är den aktiverad med ett inlägg som handlar om just flytten av bambu-strumporna.